Чорний
вид чаю: Чорний. Смакові характеристики: манго-персик. вага: 80 г.
- Чорний Китайський Чай
Протягом багатьох століть цінність чорного чаю залишається досить високою. В усьому світі люди не можуть обійтися без цього смачного напою, випиваючи чашечку на роботі, вдома чи в гостях. Але він володіє не тільки смаковими якостями, але і корисними властивостями. Про них ми сьогодні і поговоримо.
Можливо, для деяких це стане відкриттям, але Чорний та Зелений сорти чаю виробляються з однієї рослини. Різниця полягає лише в способі обробки, яка змінює властивості продукту і його хімічний склад. Зеленуватий відтінок напою додає відсутність ферментації, тобто окислення, на одній зі стадій виробництва.
Як відомо, настій чайного листя корисний для організму людини. Адже в ньому містяться такі речовини, як:
- Каротин. Покращує стан шкірних покривів і волосся.
- Танін. Відновлює кров, а також володіє протизапальними функціями.
- Нікотинова і пантотенова кислоти. Перша бере участь у підтримці енергетичного балансу і розщепленні жирів, а друга створює здоровий холестерин.
- Фтор. Забезпечує відмінний стан зубів і порожнини рота.
А також в ньому присутні вітаміни:
С - не дивлячись на те що більше половини його обсягу руйнується при ферментації листя і заварюванні, в чайному листі його залишається досить багато;
В1 - підтримує тонус;
В2 - робить шкіру і слизові здоровими, а також бере участь в синтезі гемоглобіну;
Р - підвищує еластичність судин і поліпшує склад крові;
К - нормалізує процес кров'яного згортання і забезпечує здоров'я кісток.
Хімічний склад
Але це ще не все, що міститься в чорному чаї. Напій наполовину складається з речовин, які легко розчиняються у воді. Їх називають екстрактивні.
Серед них:
Ефірні масла. Вони впливають на якість, а також саме їм заварка зобов'язана своїм ароматом.
Алкалоїди - одне з основних складових. У цю групу входять кофеїн і теїн. Вони стимулюють діяльність ЦНС і серця, але при цьому набагато корисніше, ніж ті, що містяться в каві.
Білки надають поживності. За їх кількістю листи можна порівняти з бобовими.
Амінокислоти. Їх налічується близько 17 і вони так само, як і ефір, впливають на запах.
Дубильні речовини - танін, поліфеноли та ін. Вони збільшують міцність.
Крім перерахованих, у складі є мінерали і органічні кислоти, які важливі для організму.
Корисні властивості чорного чаю безпосередньо залежать від його складу. Напій відомий такими ефектами:
- покращує увагу і заспокоює нервову систему;
- заряджає бадьорістю і тонізує організм;
- підвищує розумову і фізичну активність;
- захищає від бактерій і мікробів в порожнині рота;
- усуває головний біль і спазми в м'язах;
- впливає на загоєння шкіри і виразок;
- нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту;
- стимулює діяльність нирок.
Варто врахувати, що така користь досягається за рахунок правильного приготування і вживання напою. А також його дію проходить поступово, тому зловживати ним не рекомендується.